DOMINIKA PŁUCIENNIK - 232/P

Drodzy Darczyńcy,

Przede wszystkim na wstępie chcielibyśmy złożyć podziękowania wszystkim, którzy zdecydowali się ofiarować Dominice 1% podatku, to dzięki Waszej pomocy udało się nam zwiększyć ilość zajęć rehabilitacyjnych bez tych zebranych środków byłoby to niemożliwe.

Dominika  urodziła się 30 listopada 2009 r. z wadą rozwojową w układzie kostnym, z cechami dysmorfii twarzy.

Jest pod opieką wielu specjalistów: nefrologa (małe nerki), chirurga ortopedę(zwichnięcie stawu biodrowego, podwichnięcie stawu biodrowego prawego), neurologa(ataki padaczki), gastrologa(problem z wypróżnianiem), opieka okulistyczna jest konieczna ze względu na zeza zbieżnego, oczopląs poprzeczny, nadwzroczność, astygmatyzm, chirurga ręki (brak prawego kciuka), laryngologa (niedosłuch lewego ucha 90 db) , logopedy (opóźnienie mowy), psychologa(opóźnienie psycho-ruchowe), pedagoga,  tyflopedagoga, uczęszczamy na integrację sensoryczną i zajęcia rozwijające.

Od pierwszych tygodni życia Dominika będąc pod opieką ortopedy przeszła długą drogę w leczeniu zwichniętego stawu biodrowego lewego oraz podwichniętego stawu biodrowego prawego (szelki pawlika, poduszki frejki, operacje zespalające biodra śrubami i blaszkami stabilizującymi oraz opatrunki gipsowe każdy 3 x po 6 tygodni.

W styczniu 2015 r. z powodu braku kciuka wykonano operację polegającą na przeniesieniu palca wskazującego na miejsce kciuka. Przeszczepiony kciuk nie spełniał jeszcze swojej funkcji.

W marcu 2016 roku z powodu zbyt małej rotacji kciuk trzeba było przeszczepić raz jeszcze, aby mógł ruszać się adekwatniej co do swojego przeznaczenia.

Są piękne efekty, gdyż od 2 lat córka zaczęła chodzić bokiem trzymając się poręczy, co daje jej i nam ogromną radość ale też nadzieję na samodzielne chodzenie.

Dominika uczęszcza do wielu specjalistów z różnych dziedzin, część wizyt odbywa się w ramach refundacji NFZ, ale niestety większość z nich jest prywatna.

Ze względu na widoczne postępy w rozwoju psycho - ruchowym Dominiki, wskazane jest kontynuowanie leczenia usprawniającego, co wiąże się z koniecznością pobytu na kolejnych turnusach rehabilitacyjnych.

Pełen koszt pobytu dziecka i opiekuna na turnusie wynosi 5.600,00 zł jednak staramy się jak najwięcej wynieść z takiego pobytu i w miarę możliwości dokupujemy dodatkowe zajęcia.

Mimo wielu przeciwności losu nasza Dominisia jest wesołą i pogodną dziewczynką, a każdy jej uśmiech jest dla nas wielką radością.

Rehabilitacja Dominiki przynosi dobre rezultaty jednak proces ten jest bardzo powolny.

Cierpliwości i wytrwania nam wystarczy, lecz na dobrą rehabilitację potrzeba dużych nakładów finansowych.

Dołącz do Dominiki na Facebooku:

Aby przekazać Dominice 1% podatku należy:

W rubryce "137. Numer KRS" wpisać:
W rubryce "139. Cel szczegółowy 1%" wpisać:
Dominika Płuciennik 232/P

Dominika podczas chodzenia w Innowalk.

Dominika w maju 2016 miała ponownie operowany kciuk.

Zajęcia na basenie.

Tak było w 2015 roku:

Hipoterapia

Dominika podczas zajęć z hipoterapii w Zabajce.

Basen

Zajęcia na basenie.

Pionizacja

Ćwiczenia pionizacji.

Biomasaż

Biomasaż w Zabajce.

Chiropraktyka

Masaż mięśni głębokich.

Terapia ręki

Rehablilitacja przeszczepionego kciuka.

Tak było w 2014 roku:

Po operacji biodra

W 2014 roku Dominika miała dwie operacje bioder, pierwszy gips założony na 6 tygodni, następnie kolejna operacja i kolejny gpis na 7 tygodni.

Po operacji biodra

Podczas gipsu staramy się aby nie wpadać w nudę.

Po operacji biodra

A to specjany wechikuł, do jeżdzenia po podłodze.

1% Dominika Płuciennik

Wystarczy wejść w link "Aplikacja e-Deklaracje Desktop umożliwiająca złożenie formularzy elektronicznych bez podpisu kwalifikowanego" i wybrać zainstaluj. Warto pamiętać o wydrukowaniu UPO.

Również możecie Państwo pomóc w rehabilitacji  Dominiki  przekazując darowizny na konto:
Fundacja  Pomocy  Osobom Niepełnosprawnym „Słoneczko”
ul. Stawnica 33
77-400 Złotów

89 8944 0003 0000 2088 2000 0010
z dopiskiem: na leczenie Dominiki Płuciennik 232/P

Za każdą ofiarowaną wpłatę,
pragniemy wszystkim darczyńcom
z całego serca podziękować.

Dominisia z rodzicami

Dominisia Płuciennik