ALEKSANDRA ŻAK - 188/Z

Ola urodziła się w 2014 roku. W wyniku mojego niepokoju udałam się z córką do lekarza rodzinnego. Stwierdzono wówczas obustronny opór w okolicy śródbrzusza, wobec czego skierowano nas do szpitala. Badanie USG uwidoczniło znacznie powiększone nerki oraz wątrobę z widocznymi bardzo licznymi, różnej wielkości torbielami. Całość obrazu klinicznego wskazała na wielotorbielowatość nerek typu recesywnego oraz wielotorbielowatość wątroby. Poinformowano nas o istocie choroby oraz braku możliwości skutecznego leczenia przyczynowego, a także możliwości postępu w kierunku niewydolności narządów.

Stwierdzono u Aleksandry w związku z chorobą, nadciśnienie tętnicze. Cały czas jesteśmy pod kontrolą lekarzy z Gniezna, Poznania oraz Warszawy.

Stan zdrowia Oli utrzymuje się na podobnym poziomie. Pomimo uświadamiania przez lekarzy o sytuacji jaka nas czeka, nie poddajemy się. Najważniejsze co możemy zrobić to zbilansowana zdrowa żywność, dzięki której stan córki się nie pogarasza.

Zbieramy pieniądze potrzebne na wydatki związane z leczeniem oraz przeprowadzeniem operacji.

Prosimy o pomoc i wsparcie

Fundacja Pomocy Osobom Niepełnosprawnym „SŁONECZKO”

77-400 Złotów, Stawnica 33A
nr: 8