Wspomóż Fundację Słoneczko on-line

PayPal - płatności on-line

Mały Festiwal „Integracja Ty i Ja” druga edycja

Zobacz galerię.
Mały Festiwal „Integracja Ty i Ja” druga edycja odbył się 4 września o godz. 18.00 w nowo wybudowanym ośrodku rehabilitacyjnym Fundacji Słoneczko w Stawnicy. W imprezie uczestniczyli Podopieczni Fundacji, pacjenci ośrodka rehabilitacyjnego Zabajka, Podopieczni Warsztatów Terapii Zajęciowej w Złotowie, 4 Drużyna Starszoharcerska "Wykrzyknik" z Zakrzewa oraz goście. Był to dla nas szczególny dzień z uwagi na nowe miejsce. Nasz Mały Festiwal zaczęliśmy od zwiedzana ośrodka. Na naszym terenie znajduje się małe zoo, można zobaczyć dziki, sarny, kozy, strusie, a nawet osła. Jednak największym zainteresowaniem cieszyło się stado pięknych koni, które służą do hipoterapii. Odbył się mały pokaz sprzętu rehabilitacyjnego, nowych osiągnięć technik rehabilitacji. Czas na projekcję. Nasz Podopieczny, a zarazem znakomity wodzirej Tobiasz Carewicz zaprosił wszystkich na film „Marzenie o dzikim zachodzie”. Po pierwszym filmie wszyscy chcieli zostać aktorami. Drugi film “Brzydkie słowa” jest to opowieść o zespole Tourette’a, ale również o tym, co dzieje się z życiem bohatera w różnych sytuacjach. Znakomita atmosfera, dużo radości, uśmiechu, wspólne śpiewanie z harcerzami naładowało wszystkich pozytywną energią. Tegoroczny Festiwal pokazał niepełnosprawnym, że każdy może spełniać swoje marzenia, realizować swoje cele. „Nie lubią być nazywani niepełnosprawnymi. Określają siebie sprawni inaczej”. Też kochają, mają codzienne problemy, smutki i radości. Dziękujemy wszystkim za udział i pomoc w naszym Małym Festiwalu.

Dorota Augustyniak
Stawnica, wrzesień 2012
Bezpłatne subkonta - bez orzeczenia o niepełnosprawności
Ulotki